vart-storsta-organ-ar-huden

Vad är hud?

Huden är kroppens största organ och hos en vuxen person är den ca 2 kvadratmeter. Huden har många viktiga funktioner som t.ex. att den reglerar kroppstemperaturen, skyddar kroppen mot yttre påfrestningar som mikroorganismer (t ex bakterier, virus), UV-strålning, uttorkning, kemikalier och andra skadliga ämnen. Börjar du vårda huden i tidig ålder kommer du ha nytta av det hela livet!

Huden är uppbyggd av tre olika lager: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis).

Överhud

Överhuden (epidermis) är det översta hudlagret och är alltså det hudlager vi känner när vi tar på huden. Överhuden är väldigt tunn, upp till 0,5 mm tjock, och består av flera cellskikt. Huden förnyas ständigt, när de yttersta cellerna åldras stöts de bort och det produceras nya. Processen tar ca en månad. Takten av cellbildandet minskar dock när vi åldras. Överhuden ger även ett visst ljusskydd, men är känslig för solens strålar.

Läderhud

Läderhuden (dermis) är det mellersta hudlagret under epidermis. Lagret är 0,5-3 mm tjockt. Läderhuden består av bindväv som är uppbyggd av dels kollagen, som ger huden stadga, och dels elastin vilket ger huden elasticitet och flexibilitet. Produktionen av kollagen bromsar in redan i 20-årsåldern, och det kan med åren leda till att huden blir skör och lättare rynkig. Läderhuden innehåller också celler som registrerar tryck, värme, köld och smärta.

Underhud

Underhuden (subcutis) är det understa hudlagret vars främsta uppgifter är att skydda kroppen mot kyla och slag och bistå kroppen med fett- och vattenreserver. Underhuden består fettceller och bindväv som innehåller mycket vävnadsvätska och fungerar därmed även som vattenförråd. Matvanor, ärftlighet och hormoner bestämmer i första hand underhudens tjocklek.